Harold Sarneel - Interculturele jeugd en opvoedhulp

Een cultureel venster op de hulpverlening aan migrantenjongeren en hun gezinnen


Steeds meer jongeren met een migrantenachtergrond doen een beroep op jeugdhulpverlening. Dat is niet verwonderlijk, gezien hun groeiend aantal. Soms bestaat het merendeel van alle cliënten van de jeugdhulpverlening in de grote steden uit migrantenjongeren van niet-westerse herkomst. Maar de hulp wordt te vaak voortijdig afgebroken en bovendien zijn migrantenjongeren oververtegenwoordigd in de zwaarste vormen van de jeugdhulpverlening.

De jeugd en opvoedhulp is in belangrijke mate intercultureel. Cultuur heeft invloed op de manier waarop problemen door migrantengezinnen en jongeren worden beleefd. Hulverleners hebben daar zeker oog voor, maar zij vinden het moeilijk daar mee om te gaan. Dat blijkt temeer uit het tweejarig wetenschappelijk onderzoek waarop dit boek is gebaseerd.

Interculturele jeugd en opvoedhulp biedt cijfers, theoretische achtergronden en inzicht in thema's als cultuur en religie, migratie, identificatieprocessen en opvoeden in een multi-etnische omgeving. Maar biedt ook een methodisch concept voor de jeugd en opvoedhulp. Geen specifieke methodieken voor bepaalde culturen, maar een verhandeling waarin 3 deelgebieden (kennis en inzicht, interculturele competenties en een 'cultureel venster' als dialogisch instrument) in onderlinge samenhang worden behandeld. Het bijzondere aan dit concept is dat het zeer concreet wordt uitgewerkt en onmiddellijk toepasbaar is. Bezien wordt welke betekenis cultuur en migratie hebben voor de migrant als uniek persoon, als individu. Interculturele jeugd en opvoedhulp is 'hulp op maat'.

Interculturele jeugd en opvoedhulp is bedoeld voor hulpverleners en gedragswetenschappers, die werkzaam zijn in de praktijk. Het boek is ook bedoeld voor bachelorstudenten (laatste fase) en voor masterstudenten in sociale en pedagogische studies. Het boek geeft beschouwelijke en concrete praktische informatie. Het is daarmee een bron van inspiratie voor professionele interculturele jeugd en opvoedhulp.

Harold Sarneel is sociaal wetenschapper en bedrijfskundige, tevens opgeleid als psychosociaal therapeut en docent agogische vakken. Hij was werkzaam als jeugdhulpverlener, docent agogische vakken en directeur/bestuurder in de jeugdzorg. Laatst als directeur van het wetenschappelijk bureau bij TriviumLindenhof jeugd en opvoedhulp.

Met bijdragen van:

Murat Can, Cecile Winkelman, Marjolein Distelbrink en Susan Ketner,

Aafje Dotinga, Corine van Egten en Menno Vos,

Cor Hoffer, Annelies Huybrechts, Stephanie Kwakman, Trees Pels, Wim Theunissen,

Luuk Vos en Simone Akse.


Het boek interculturele jeugd en opvoedhulp van Harold Sarneel is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Harold Sarneel boeken - Interculturele jeugd en opvoedhulp
ISBN 9789059726277
PAGINA’S 214
VERSCHENEN 30-08-2012
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Eburon
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,90
Bestel