Han van der Horst - Nepnieuws

Een wereld van desinformatie


Wil de mensheid bedrogen worden? Je zou het haast zeggen nu we dag aan dag om de oren worden geslagen met waarschuwingen tegen nepnieuws. Wij zouden ons massaal om de tuin laten leiden door geraffineerde fantasten, die bots, facebookpagina's en zelfs de traditionele media gebruiken om ons om de tuin te leiden. En iedereen is een willig slachtoffer. Behalve de reeds gewaarschuwde mensen die hun zorgen met u delen. Of zijn zij zélf de verspreiders van nepnieuws?

Dit boek biedt helderheid. Han van der Horst laat zien hoe nepnieuws al zo oud is als de mensheid. Wie het maken en maakten en waarom ze dat doen. En dat menig groot held uit de wereldgeschiedenis een knap fabrikant van nepinformatie was. En hoe alles kon culmineren in de vloedgolf waarmee de mensheid zich nu in aanraking gebracht ziet. Van der Horst legt hun methodes en technieken bloot. Hij onthult hun streken en doet dat op zijn onnavolgbare wijze met veelzeggende details als ankerpunten in een glashelder en fascinerend betoog.

Han van der Horst (1949) is historicus en columnist. Hij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte naam met tal van boeken over de Nederlandse geschiedenis.

Sargasso.nl

Recensie door Jos van Dijk

Han van der Horst relativeert alle recente ophef over nepnieuws met een uitgebreide geschiedenis van misleiding van de publieke opinie van de oudheid tot heden.

RIjnmond Staat Stil, RTV Rijnmond

Recensie door Paul Verspeek

Het boek Nepnieuws is zeer actueel en loopt tot in 2018. Toch ontbreekt een mooi verhaal: minister Halbe Zijlstra die loog dat hij in de Datsja van Poetin was geweest. Van der Horst: 'Dat werd bekend op de dag dat het boek naar de drukker ging. Het komt in de herdruk...'

Beluister het interview via deze link: www.rijnmond.nl/nieuws/165553/Rijnmond-Staat-Stil-over-Nepnieuws

Skpir

Recensie door Suzanne Weusten

Van der Horst sluit zijn rijke en vlammend geschreven boek af met een handleiding om zelf nepnieuws te maken: verdiep je in de taal van je doelgroep, kom met anekdotisch bewijs, houd de vijand vaag, wees suggestief. En ten slotte het tegengif: slik niets voor zoete koek, identificeer de bronnen en schat ze op hun geloofwaardigheid.

NBD Biblion

Recensie door Drs. O. Bachnoe

De historicus Han van der Horst belicht de dubieuze rol van nepnieuws door de eeuwen heen. Zoals de door Bismarck uitgelokte oorlog tussen Duitsland en Frankrijk in 1870 op basis van een door hem gemanipuleerde telegram. En de brand op 27 februari 1933 in de Duitse Rijksdag die Hitler toeschreef aan communisten en die hem de gelegenheid bood om alle macht naar zich toe te trekken. En het Tonkin-incident in 1964, waarbij de Amerikaanse torpedojager Maddox zou zijn aangevallen door Noord-Vietnam, is een ander voorbeeld. Dit incident werd door de Amerikaanse regering uitgelokt, zodat het Amerikaanse congres zou instemmen met het sturen van militairen naar Zuid-Vietnam. Ook de militaire inval in Irak in 2003 door President Bush jr. berustte op nepnieuws. Deze inval werd gelegitimeerd met valse berichten over massavernietigingswapens die Saddam Hoessein in zijn bezit zou hebben en die een gevaar zouden vormen voor het Westen. De schrijver sluit af met adviezen voor het zelf maken en herkennen van nepnieuws. Een bijzonder erudiet boek. Met een literatuurlijst en een register op namen en titels.


Het boek nepnieuws van Han van der Horst is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Recensies & Video’s over "Nepnieuws"

Han van der Horst boeken - Nepnieuws
ISBN 9789463190831
PAGINA’S 312
VERSCHENEN 22-02-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER Scriptum Books
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,95
Bestel

Andere boeken van Han van der Horst