Han Boering - I Tjing essenties

Inzicht in het Boek der Veranderingen


De I Tjing Essenties is een handboek voor het gebruik en de verdieping van de I Tjing. Alle facetten van dit oude wijsheidsboek komen aan de orde.

Het boek bestaat uit vier delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de filosofische achtergrond van het Boek der Veranderingen en op het verschil met de westerse denksystemen. De basisbegrippen van het Chinese denken, zoals Yang en Yin, Dao en Li worden toegelicht. Ook de rol van het toeval bij de toepassing van het Boek der Veranderingen wordt duidelijk gemaakt. Het eerste deel wordt afgerond met een beschouwing over de werking van Yang en Yin in de hexagrammen. Daarmee wordt ook de verborgen samenhang van de hexagrammen zichtbaar.

Het tweede deel geeft een verdiepend inzicht in de 8 trigrammen en 64 hexagrammen. De trigrammen worden benaderd vanuit hun verschillende betekenisvelden, als tekens, als perioden en als karakterstructuren. Dit vormt weer de opstap naar de trigram-astrologie. Daarmee kunnen geboorte-trigrammen worden berekend en inzicht worden verkregen in de essentiële kenmerken van het eigen of andermans karakter. Ook worden de vele facetten van de hexagrammen uitgelegd, zowel vanuit de teksten als vanuit de structuur van de tekens.

Het derde deel gaat over de kernhexagrammen. In de literatuur over het Boek der Veranderingen worden deze tekens technisch benaderd, maar in de I Tjing Essenties wordt de in-houd en de betekenis in de praktijk van het duiden uitgelegd. Deze methode geeft grote verdieping in de adviezen van de I Tjing. De twaalf kernhexagrammen blijken dragers van karma en zij geven inzichten in het wezen van de gebruiker. Van alle hexagrammen wordt besproken hoe zij passen in dit alles omvattend psychologisch model. Verder worden de overeenkomsten en verschillen tussen de twaalf karmische tekens en de westerse astrologie besproken.

Het laatste deel bevat uniek materiaal dat voor het eerst in de westerse literatuur inzicht geeft in hoe de relaties tussen de trigrammen en de hexagrammen in elkaar steken. Ieder hexagram wordt op zo'n manier besproken dat er inzicht in de ontstaansgrond van de hexagrammen mogelijk wordt. De trigrammen worden dusdanig toegelicht dat die tekens geduid kunnen worden binnen bepaalde combinaties van trigrammen. Het vierde deel wordt afgesloten met een korte geschiedenis van de ontwikkeling van het denken rond het Boek der Veranderingen.

Han Boering (1943 - 1915) was van afkomst graficus en kunstenaar, maar hij hield zich de laatste 40 jaar van zijn leven full time bezig met de I Tjing. Hij is schrijver van I Tjing van de 21ste eeuw en het Zakboek I Tjing.

'Daarom zal de mens, als hij op het punt staat om te gaan handelen, zowel privé als maatschappelijk, de I Tjing raadplegen met woorden; het ontvangt zijn opdracht en resoneert'.

- Uit het Grote Commentaar van de I TjingHan Boering boeken - I Tjing essenties
ISBN 9789076681344
PAGINA’S 414
VERSCHENEN 12-04-2017
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER juwelenschip
Levertijd: ongeveer 3-5 werkdagen
39,95
Bestel

Andere boeken van Han Boering

 • Han Boering - Zakboek I Tjing
  Han Boering - Zakboek I Tjing

  De I Tjing is waarschijnlijk het oudste orakel dat de tijd heeft doorstaan en even waarschijnlijk het meest geconsulteerde orakel in deze tijd. De I Tjing wordt niet alleen individueel geraadpleegd, ook organisaties en bedrijven maken steeds meer gebruik van de verhelderende…

  Lees meer...
  16,95
 • Han Boering - De I Tjing voor de 21ste eeuw
  Han Boering - De I Tjing voor de 21ste eeuw

  De I Tjing, het Boek der Veranderingen, is een Chinees orakelboek. De basis van de huidige tekst is 3000 jaar oud. Het orakel kan antwoord geven op alle levensvragen. Het is echter niet te beschouwen als een ?toekomstvoorspeller?, het is eerder te zien als een goede raadgever.…

  Lees meer...
  29,95