Gilbert Creutzberg - Het mozaïek

Den Haag in de oorlogsjaren


Het mozaïek - Den Haag in de oorlogsjaren gezien door een jongen van elf toen de oorlog begon en een teenager van zestien toen de oorlog was afgelopen.

Hoe voelde het om bijna elke dag op te groeien in een land dat bezet is door de nazi's? Gijs is elf jaar wanneer Holland na vijf dagen tegenstand wordt bezet. Hij gaat terug naar school, maar de Joodse jongen naast hem op de schoolbank is er niet meer. Wat is er met hem gebeurd?

De familie van Gijs wordt bij het verzet betrokken. Een nicht van Gijs, een verpleegster, redt een pasgeboren Joodse baby. Een pronazigeneraal wil zijn dochter laten trouwen in de Duinoordkerk, maar dat wordt geweigerd door ds. Kwint, de opvolger voor Gijs' vader. Er volgt een ondervraging door de Gestapo. de geheime nazipolitie.

Een jaar daarna wordt bevel gegeven dat de kerk afgebroken moet worden om plaats te maken voor de Atlantik Wall. Het kolossale mozaïek van Johan Thorn-Prikker met een afbeelding van Het laatste avondmaal wordt gered, een verhaal apart.

Holland wordt na vijf jaar bevrijd, maar niet zonder enorme opoffering en samenwerking. Het mozaïek, dat na de oorlog zijn thuis vindt in de Kloosterkerk in Den Haag, vormt een symbool van een gebroken wereld waarin wij ons menszijn hebben verraden en nog steeds denken het antwoord te hebben gevonden in het bouwen van muren die ons scheiden. Het eerste exemplaar van het boek wordt op 26 april om 16.00 uur aangeboden aan ds. Margreet Klokke, predikant van de Kloosterkerk in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Gilbert (Gijs) Creutzberg werd op 12 december 1928 geboren in Den Haag en woont nu in New York. Hij behaalde een Master Degree op Columbia University in 'counseling psychology' in 1968. Hij werkte merendeels met drugsverslaafden en werkt nog twee dagen per week met psychisch gestoorden in een 'outpatient clinic'. Daarnaast speelt hij piano, zijn geliefde componisten zijn Bach, Chopin en Cesar-Franck, en rijdt hij paard.


Het boek het mozaïek van Gilbert Creutzberg is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,99 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Recensies & Video’s over "Het mozaïek"

Gilbert Creutzberg boeken - Het mozaïek
ISBN 9789054294382
PAGINA’S 400
VERSCHENEN 21-04-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER Conserve, Uitgeverij
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,99
Bestel

Andere boeken van Gilbert Creutzberg