Gerd Van Riel - Wijsbegeerte

Een historische inleiding


Onontbeerlijk handboek over de historiciteit van de filosofie - uitgebreid met index.

Dit handboek heeft als uitgangspunt dat de filosofie wezenlijk historisch is. De verwondering die de filosofie beheerst, en de "eeuwige" vragen die de mens zich stelt, blijven gebonden aan hun specifieke ontstaanscontext. De antwoorden zijn interpretaties van de werkelijkheid tegen de achtergrond van een tijdsgeest, én van een confrontatie met eerdere interpretaties. "Die Philosophie ist ihre Zeit in Gedanken erfasst" (G.W.F. Hegel)

Een tweede reden waarom de geschiedenis wezenlijk is voor de wijsbegeerte, is dat de historiciteit zelf een onderdeel is van de filosofische reflectie. Onze omgang met de geschiedenis is zelf historisch gesitueerd, tegen de achtergrond van onze tijdsgeest. En ook een historische inleiding tot de wijsbegeerte ontsnapt niet aan deze historiciteit.

Een goede vertrouwdheid met de geschiedenis van de wijsbegeerte is daarom onontbeerlijk voor het functioneren als filosoof. In Wijsbegeerte, een historische inleiding komt de historiciteit van de filosofie in haar dubbele betekenis aan bod. Het eerste deel biedt een inzicht in de lotgevallen van de filosofische rationaliteit van de antieke oudheid tot heden; in het tweede deel wordt de wijsbegeerte als 'historisch-hermeneutische' wetenschap bekeken.


Het boek wijsbegeerte van Gerd Van Riel is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Gerd Van Riel boeken - Wijsbegeerte
ISBN 9789462700574
PAGINA’S 288
VERSCHENEN 10-11-2015
DRUK 2e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Universitaire Pers Leuven
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,50
Bestel

Andere boeken van Gerd Van Riel