Fred Van Slogteren - Raas

De zwijgende legende


Het levensverhaal van de meest raadselachtige kluizenaar in de wielrennerij: Jan Raas.

Raas was een van de beste wielrenners die ons land ooit heeft voortgebracht. Hij was als wielrenner de absolute baas in het peloton. Het tijdperk Raas is misschien wel de belangrijkste periode in de Nederlandse wielergeschiedenis.

Raas' overwinningen waren vaak groots en fascinerend en zijn gezag was ongeëvenaard.

Daarmee hoort hij in het rijtje van grote patrons als Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Bernard Hinault. Mannen die de koers naar hun hand konden zetten, omdat ze beter, dominanter en slimmer waren dan wie ook.

Na zijn wielercarrière werd Jan Raas ploegleider. In 1996 ging Raas in zee met de Rabobank. Het Rabobank Wielerplan is het meest vooruitstrevende en dure sponsorproject dat ooit in Nederland van de grond is gekomen. Raas tekende voor de infrastructuur. Door allerlei oorzaken verliep dat niet zoals hij gewild had. In 2003 moest hij het veld ruimen.

Nadien is er weinig meer van Jan Raas vernomen. Hij weigert ieder interview en behalve enkele vrienden is niemand welkom in zijn huis in het Zeeuwse 's-Heerenhoek.

Hoewel Jan Raas aanvankelijk trachtte langs juridische weg het verschijnen van zijn biografie te voorkomen slaagde schrijver Fred van Slogteren er desondanks in tot medewerking te bewegen. Raas gaf weliswaar geen antwoord op vragen, maar voorzag het hem voorgelegde manuscript wel van commentaar en corrigeerde enkele onjuistheden.

Dit boek geeft ook antwoord op prangende vragen, zoals waarom Raas door Rabobank aan de kant werd geschoven en wat hij wist van het dopinggebruik, dat diverse renners van de Rabobankploeg in jaren later toegaven? Raas zelf zweeg. Maar gelukkig zijn er nog meer betrokkenen, zoals de renners en de ploegleiders. Ook zij komen uitgebreid aan het woord in Raas.

Wielerhistoricus Fred van Slogteren heeft een imposant aantal wielerboeken op zijn naam staan, w.o. het jubileumboek van de 75-jarige KNWU en een trilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Zijn weblog wielersport.slogblog.nl trekt bijna elke dag vele honderden bezoekers.


Het boek raas van Fred Van Slogteren is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,99 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Fred Van Slogteren boeken - Raas
ISBN 9789089756121
PAGINA’S 272
VERSCHENEN 20-03-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Just Publishers
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,99
Bestel

Andere boeken van Fred Van Slogteren

 • Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden.....
  Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden.....

  Na de ongekende successen van de Nederlandse wielrenners in de zeventiger en tachtiger jaren, begon vanaf omstreeks 1990 een lange periode met weinig opzienbarende resultaten. Natuurlijk, ook in die magere jaren van de Nederlandse wielersport waren er aansprekende renners.…

  Lees meer...
  29,95
 • Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden.../2 2
  Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden.../2 2

  Groot was het ongeloof toen Jan Janssen in 1968 de Tour de France won. Een Nederlandse renner die de Tour wint! Onvoorstelbaar! Niemand kon zich voorstellen dat er een generatie zou komen die eind zeventig en begin jaren tachtig de ene grote overwinning na de andere behaalde. De…

  Lees meer...
  24,95
 • Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden, dan
  Fred van Slogteren - Als je de tour niet hebt gereden, dan

  De geschiedenis van Nederland in de Tour de FranceWaarom hebben er niet vanaf het begin Nederlandse renners aan de Tour deelgenomen? Hoe goed waren ze? Zijn ze er allemaal rijk van geworden? Wat is nou eigenlijk afzien? Hoe zat het met doping? De antwoorden op die vragen en nog…

  Lees meer...
  24,95
 • Fred van Slogteren - Jan Janssen
  Fred van Slogteren - Jan Janssen

  Wie in Frankrijk zijn naam noemt kan rekenen op een positieve reactie. Ook in eigen land is Jan Janssen nog altijd een Bekende Nederlander, een legendarische topsporter die als eerste iets unieks presteerde. 1968 - 2018: vijftig jaar geleden won Jan Janssen als eerste…

  Lees meer...
  20,00
 • Fred van Slogteren - Peter Post
  Fred van Slogteren - Peter Post

  Peter Post, een fenomeen in de wielersport Fred van Slogteren De biografie van een wielerbeest dat veertig jaar lang een indrukwekkend stempel drukte op de vaderlandse en internationale wielersport. Zijn erfenis doet zich nog steeds gelden. Een gezaghebbender persoonlijkheid…

  Lees meer...
  20,00