Frans Hermans - Historische atlas van Venlo

Twintig eeuwen wonen aan de Maas


Venlo heeft een bewogen geschiedenis. De nederzetting Venlo, reeds traceerbaar in de Romeinse tijd, groeide in de Middeleeuwen uit tot een vooraanstaande handelsstad binnen het hertogdom Gelre. Haar lotgevallen waren altijd innig verbonden met de Maas, de rivier die als ruggengraat van de tegenwoordige gemeente mag worden beschouwd. Vanwege de strategische ligging in een omstreden grensregio werd Venlo uitgebouwd tot een sterke vesting, vooral in de zeventiende en achttiende eeuw. De stad werd in de loop van de tijd vele malen belegerd en moest daarvan vaak de zware gevolgen dragen.

Na de opheffing van de vesting in 1867 voer Venlo wel bij haar gunstige ligging ten opzichte van het sterk opkomende industriële Rijnland. Het spoorwegknooppunt dat toen ontstond, vormde weliswaar lange tijd een belemmering voor een harmonieuze stedenbouwkundige ontwikkeling, maar legde ook de basis voor de uitbouw van Venlo tot het belangrijke logistieke centrum dat de stad anno 2018 nog steeds is. Venlo is een stad met eeuwenoude – maar springlevende – volkse tradities, die haar niet voor niets de bijnaam ‘stedje van lol en plezeer’ hebben gegeven.

De Historische atlas van Venlo geeft in 35 korte hoofdstukken met ten dele nog niet eerder gepubliceerd kaartmateriaal een overzicht van twintig eeuwen wonen aan de Maas.


Het boek historische atlas van venlo van Frans Hermans is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Frans Hermans boeken - Historische atlas van Venlo
ISBN 9789460044038
PAGINA’S 80
VERSCHENEN 11-09-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Vantilt
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,50
Bestel

Andere boeken van Frans Hermans