Fee van Delft - Overdracht en tegenoverdracht

Een therapeutisch fenomeen vertaald naar alledaagse psychosociale begeleiding


In dit boek worden de begrippen 'overdracht' en 'tegenoverdracht', oorspronkelijk ontwikkeld door Freud, vertaald naar het alledaagse leven en naar de beroepspraktijk van begeleiders van cliënten. Onder overdracht verstaan we: het onbewust overdragen van oude gevoelens naar elkaar en in het bijzonder van de cliënt op de autoriteit, hulpverlener of begeleider.

Tegenoverdracht is het onbewust overdragen van oude gevoelens van de autoriteit, hulpverlener of begeleider op de cliënt. Bij overdracht en tegenoverdracht wordt onbewust een gevoel van verwachting van hoe de ander naar jou kijkt geprojecteerd, wat effect heeft op jouw ervaring van die ander. Dit kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de communicatie en op het professionele begeleidingsproces.

In dit boek worden eerst de begrippen uitgewerkt vanuit verschillende theoretische benaderingen, zoals de psychoanalytische benadering en de transactionele analyse. Daarna volgen enkele hoofdstukken die de vertaalslag maken naar de beroepspraktijk. Het boek sluit af met een hoofdstuk over het professioneel omgaan met overdracht en tegenoverdracht in de praktijk.

In deze zesde druk zijn achter in het boek, per hoofdstuk, verdiepingsvragen en praktijkvoorbeelden met vragen opgenomen.

Het boek is bedoeld voor onderwijsinstellingen die opleiden tot beroepen binnen welzijn en gezondheidszorg. Ook kan het een bijdrage leveren aan de professionele vaardigheden van leerkrachten, trainers, coaches, persoonlijk begeleiders en medewerkers binnen de psychosociale hulpverlening.

Fee van Delft was jarenlang werkzaam als docente psychologie bij de deeltijdopleiding (BBL) Maatschappelijke Zorg van het MBO College West, Zorg & Welzijn, van het ROC van Amsterdam.


Het boek overdracht en tegenoverdracht van Fee van Delft is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 18,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Fee van Delft boeken - Overdracht en tegenoverdracht
ISBN 9789462364578
VERSCHENEN 14-05-2015
DRUK 6e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Lemma uitgevers
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
18,50
Bestel

Andere boeken van Fee van Delft