Ewald Engelen - Europese mythes

Boekje voor burgers


Hoe luid de elite ook roept dat de crisis voorbij is, Europa levert al zes jaar niet. Sterker, de maatregelen die zijn genomen om de euro te redden, hebben de burgers alleen maar armer en onmondiger gemaakt. Vind je het gek dat de burgers zijn uitgekeken op Europa? In plaats van deze zorgen te adresseren, haalt de elite alles uit de kast om ons er alsnog van te overtuigen dat we toch echt in de beste van alle mogelijke werelden leven.

In dit boekje houdt Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie en kritisch volger van Europa, vijf argumenten tegen het licht waarmee de politieke elite de burgers voor het karretje van verdere Europese integratie probeert te spannen: Europa heeft ons rijker gemaakt; Europa is nodig om ons bedrijfsleven tegen Chinese concurrenten te beschermen; Europa is cruciaal om het Westen te redden; Europa is de potentiële dompteur van het grootbedrijf; en er is geen alternatief voor nóg meer Europa.

In vijf korte hoofdstukken worden deze redeneringen gewogen en stuk voor stuk te licht bevonden: het is onduidelijk wat Europa ons qua welvaart heeft opgeleverd; er gloort geen Chinese overname aan de horizon; de supranationale hegemonie van het Westen wordt niet bedreigd; Europa is de slaaf van het grootbedrijf; en er zijn wel degelijk alternatieven. Het is kortom de hoogste tijd dat wij onze democratische grondrechten gaan opeisen. Vandaar dit boekje voor burgers.

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Engelen schreef onder meer de boeken "Het bange Nederland" (2008) en "Een ongeluk in slowmotion" (2012).


Het boek europese mythes van Ewald Engelen is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Ewald Engelen boeken - Europese mythes
ISBN 9789491717116
PAGINA’S 60
VERSCHENEN 22-05-2014
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Editie Leesmagazijn
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,95
Bestel

Andere boeken van Ewald Engelen