Evy Raes, Nel Broothaerts - Leren met beelden

Beelden. In onze huidige maatschappij kun je er niet naast kijken. "Een beeld zegt meer dan duizend woorden", zegt men weleens en deze stelling is vandaag meer dan ooit waar. Nog nooit werden kinderen in aanraking gebracht met zoveel verschillende schermen en media. Nog nooit hadden ze zelf zo vlot toegang tot fotocamera's, via hun smartphones, tablets of compact camera's. En kinderen en jongeren hebben dit zeer goed begrepen: ze maken en delen foto's dat het een lieve lust is. Ze communiceren met emoticons en selfies. Beeldgebaseerde platforms als Instagram of YouTube, zijn nog nooit zo populair geweest. Kinderen zijn niet langer enkel consument maar ook producent van beelden. Beelden zijn een communicatiemiddel op zich geworden. Ze zijn een echte taal en het is de rol van onder andere het onderwijs om kinderen ook die taal (beter) te leren spreken.

Dit boek is een hulpmiddel om kinderen zelf goede beelden te leren maken. Beelden die precies datgene vertellen wat we willen dat ze vertellen. Om kinderen te leren kijken naar beelden en hoe ze juist te interpreteren. Om beelden niet gewoon te consumeren en voor 'waar' aan te nemen. Maar vooral om kinderen te leren hoe met beelden te communiceren. Als leerkracht hoef je geen amateurfotograaf te zijn om dit boek te gebruiken. De uitgewerkte methodieken zorgen ervoor dat kinderen stap voor stap een leerproces doorlopen om de nodige kennis en vaardigheden op te bouwen. Bovendien krijg je heel wat achtergrondinformatie én inspiratie om de methodieken in diverse vakken in te zetten om de lessen te verrijken. Want beeldtaal is een taal, net zoals woorden dat zijn. Een taal die per definitie vakoverschrijdend werkt. Door beelden te integreren in een vakoverschrijdende aanpak, zul je merken dat de leerwinst bij de leerlingen stijgt.

Over de schrijver(s)

Evy Raes is fotograaf en gedreven door de nieuwe mogelijkheden van beelden in onze (technologische) maatschappij. Ze maakte naam met de fotoreeks Kom Binnen! en ze toont leraren hoe kinderen kunnen leren met beelden.

Nel Broothaerts is pedagoge en gespecialiseerd in het uitwerken van educatie-, informatie- en communicatiemateriaal voor kinderen, jongeren, ouders en professionelen die met hen aan de slag gaan.


Het boek leren met beelden van Evy Raes, Nel Broothaerts is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Evy Raes, Nel Broothaerts boeken - Leren met beelden
ISBN 9789044133455
PAGINA’S 102
VERSCHENEN 25-10-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,90
Bestel