Evelien Tonkens, Jennifer van den Broeke, Marc Hoijtink - Op zoek naar weerkaatst plezier

Samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers, professionals en cliënten in de multiculturele stad


Hoe kunnen we overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers voorkomen?

Mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg worden steeds belangrijker maar tegelijkertijd steeds schaarser. Meer mensen hebben zorg nodig en minder mensen zijn beschikbaar om te zorgen, bijvoorbeeld doordat meer vrouwen zijn gaan werken. Hoe kunnen we overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers voorkomen?

Zorg kan een bron van stress en uitputting zijn maar het kan ook voldoening geven. De manier waarop familieleden, buren, vrijwilligers en professionele zorgverleners samenwerken, heeft daar veel invloed op, blijkt uit dit onderzoek. De onderzoekers spraken 75 autochtone, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Amsterdammers die zorg nodig hebben, hun familieleden, vrijwilligers en professionele zorgverleners. Ze onderscheiden vijf patronen van samenwerking in vijf soorten netwerken, met grote verschillen in overbelasting en voldoening.

Het boek geeft allen die beroepshalve of als vrijwilliger of mantelzorger met langdurige zorg te maken hebben, inzicht in de rol van samenwerking en netwerken in het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers. Het boek biedt bovendien een indringend beeld van wat veranderingen in de zorg voor het alledaagse leven van mensen kunnen betekenen.

Evelien Tonkens (1961) is bijzonder hoogleraar actief burgerschap bij de afdeling sociologie en antropologie van de Universiteit van Amsterdam.

Jennifer van den Broeke (1976) is socioloog, en als onderzoeker werkzaam bij de afdeling sociale geneeskunde van het AMC/UvA.

Marc Hoijtink (1974) is socioloog en als onderzoeker werkzaam bij onderzoekscentrum Karthuizer van de Hogeschool van Amsterdam.Evelien Tonkens, Jennifer van den Broeke, Marc Hoijtink boeken - Op zoek naar weerkaatst plezier

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789048511051
PAGINA’S 128
VERSCHENEN 11-09-2011
DRUK 1e druk
UITVOERING E-book
FORMAAT PDF zonder DRM
TAAL Nederlands
UITGEVER Amsterdam University Press
LEVERING direct te downloaden
29,99
Bestel

Andere boeken van Evelien Tonkens, Jennifer van den Broeke, Marc Hoijtink