Desiderius Erasmus - Verweerschriften

De spons ; De Ciceroniaan ; Antwoord aan prins Alberto Pio van Carpi


Verweerschriften – je zou ook kunnen zeggen: halve polemieken. Erasmus dacht duidelijk dat de aanval de beste verdediging was. Met kracht en agressie stelt hij zich teweer tegen zeer verschillende tegenstanders. Dat hij van vele kanten werd aangevallen is niet vreemd: in de jaren twintig van de zestiende eeuw was hij wereldberoemd en, door de tussenpositie die hij vaak innam, de natuurlijke vijand van iedere scherpslijper.

In dit vierde deel van Erasmus’ werken zijn 3 polemische geschriften opgenomen: ‘De spons’, de apologie waarin hij zich verdedigt tegen de aanklacht van Ulrich von Hutten, die hem verwijt aanvankelijk (net als Hutten zelf ) voor Luther te hebben gekozen, maar dat hij nu weer zijn oren naar Rome laat hangen. Vervolgens ‘De Ciceroniaan’,waarin de grote classicus Erasmus zich keert tegen verafgoding van de klassieke oudheid, met alle sociale, culturele en religieuze gevaren van dien. Tot slot het ‘Antwoord aan Prins Alberto Pio van Carpi’. Daarin probeert Erasmus aan te tonen dat de katholieke prins hem niet goed gelezen heeft of niet begrijpt als hij beweert dat hij (Erasmus) te dicht bij Luther staat.Desiderius Erasmus boeken - Verweerschriften

Dit boek betreft een E-book. U heeft een E-book reader nodig om dit boek te kunnen lezen. Klik hier voor informatie over e-books.

Dit E-book mag niet worden gekopieerd. Dit E-book mag niet worden geprint. Dit E-book kan niet worden voorgelezen.
ISBN 9789025307868
PAGINA’S 364
VERSCHENEN 22-12-2016
DRUK 2e druk
UITVOERING E-book
FORMAAT EPUB met digitaal watermerk
TAAL Nederlands
UITGEVER Atheneaeum - Polak & van Gennep
LEVERING direct te downloaden
16,99
Bestel

Andere boeken van Desiderius Erasmus