Carlijne Ceulemans - Beroepsprofiel van de leraar als black box

Over de werking van onderwijsstandaarden


De vanzelfsprekendheid waarmee leraar-zijn en leraar-worden vandaag gevat worden in competentieprofielen en beroepsstandaarden, is zeer merkwaardig. In dit boek vertrekt de schrijver van de vaststelling dat deze ogenschijnlijk eenduidige dingen intussen zo vertrouwd zijn dat we ons de (onderwijs)wereld niet meer zonder kunnen voorstellen. Op zoek naar een verklaring voor de aantrekkingskracht die van onderwijsstandaarden lijkt uit te gaan, treedt Carlijne Ceulemans in de voetsporen van het Vlaamse beroepsprofiel en de basiscompetenties van de leraar. Ze brengt in kaart wat er precies gebeurt wanneer deze een rol beginnen te spelen en aan belang winnen. Ze laat zien hoe vragen die velen van ons bezighouden - die naar de goede leraar, de goede lerarenopleiding en goed onderwijs - en waarover gesproken en gediscussieerd kan worden, daarbij verglijden naar een 'gegeven', waarover we niet veel meer kunnen zeggen dan dat het er nu eenmaal is en we er dus wel rekening mee moeten houden.

Door de werking van het beroepsprofiel te reconstrueren en de mechanismen die het stabiliteit verlenen bloot te leggen, biedt dit boek een aanzet om onze geroutineerde manier van omgaan met onderwijsstandaarden te herbekijken.

Over de schrijver

Carlijne Ceulemans is doctor in de Pedagogische Wetenschappen en de Onderwijskunde. Ze werkt in de Antwerp School of Education en maakt deel uit van de onderzoeksgroep EduBROn (Universiteit Antwerpen) en het Labo voor Educatie en Samenleving (KU Leuven).


Het boek beroepsprofiel van de leraar als black box van Carlijne Ceulemans is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Carlijne Ceulemans boeken - Beroepsprofiel van de leraar als black box
ISBN 9789044133288
PAGINA’S 220
VERSCHENEN 04-11-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,90
Bestel