Carl Schmitt - Land en zee

Een wereldhistorische beschouwing


'Land en zee' - deze elementaire gegevenheden van het humaan bestaan en handelen, bepalen zowel het volkenrecht als oorlogen. De verschillende opvattingen van naties en staatsmannen over politiek, oorlog, vijandschap, recht en humaniteit wortelen in de eigen verhouding tot de ruimte. Carl Schmitt beschrijft de wereldgeschiedenis als een strijd van de landrijken versus de zeerijken.

Deze klassieke tekst verscheen in 1942, en is nu voor het eerst in het Nederlandse vertaald. Het maakt deel uit van de zogenaamde 'late fase' van Schmitt. In dit boek wordt de geschiedenis uitgebeeld als dynamiek tussen landrotten en zeeschuimers. In de oorlog tussen Engeland en Frankrijk onder Napoleon bereikte ze haar hoogtepunt.

'Land en zee' schreef Carl Schmitt schreef niet zozeer als theorie, maar als wereldhistorische vertelling voor zijn twaalfjarige dochtertje Anima. Land en zee is daarmee ook een filosofisch jeugdboek. Hij bezweert niet alleen het ambivalente van de piraterij, tegelijkertijd lukt het hem om de waarde van absolutistische veldheren te omschrijven.

Carl Schmitt (1988 - 1985) is een van de bekendste Duitse geleerden van de 20e eeuw. Vanaf 1921 was hij hoogleraar staats- en volkenrecht aan verschillende universiteiten. Vanaf 1947 leefde hij in zijn geboortestad Plettenberg van waaruit hij tot aan zijn dood grote invloed op het actuele politieke denken uitoefende.

uitgeverij

Recensie door varia

'Ten diepste is 'Land en zee', geschreven in 1942, een voorbereiding op de vrijheid.'

- Die Welt

De volmaakt geordende aanvallen van Schmitt op de feiten maken zijn denken ook vandaag nog aantrekkelijk en geven het iets tijdloos.

- Der Tagesspiegel


Het boek land en zee van Carl Schmitt is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Carl Schmitt boeken - Land en zee
ISBN 9789492161437
PAGINA’S 240
VERSCHENEN 20-10-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij De Blauwe Tijger
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,50
Bestel