Bob Hoogenboom - Politie en liefde in tijden van onveiligheid

Functie, cultuur en waarden van de nationale politie


Politie en liefde in tijden van onveiligheid is een inleiding op de vraag wat de functie, de cultuur en de waardengedrevenheid van de politie zijn. Maar het is ook een vroeg commentaar op de vorming van de Nationale politie. Aandacht voor functie, cultuur en waarden van de politie is nodig, omdat theoretische grondslagen van 'wat politie is' voor een deel in de vergetelheid zijn geraakt. Veel onderzoek beperkt zich tot de meest zichtbare vormen van de politie en raakt niet echt diep aan de opsporing, de geweldsfunctie, inlichtingenprocessen, technologisering en internationalisering en alleen oppervlakkig aan nieuwe vormen van 'politie'.

De politie is 'nog slechts' een van de vele organisaties in 'het politiecomplex' van gemeentelijke toezichthouders, BOA's, inspecties, autoriteiten en een professionele en gedifferentieerde corporate security-wereld. Er wordt nu gesproken over de 'police extended family'. Hoe verhoudt de politie zich tot al deze organisaties? Hoe om te gaan met verschillen in doelstellingen, culturen en waarden van de rest van de familie? De politiefunctie verandert ook door snelle technologische ontwikkelingen

(sensing, dataveillance en robotics). Dit gebeurt buiten de politie sneller dan binnen de politie. Ook hiervoor is weinig wetenschappelijke nieuwsgierigheid.

In het commentaar op de vorming van de Nationale politie wordt gewezen op de

dominantie van minister Opstelten, die te veel tegelijkertijd wilde en ook nog eens in een moordend tempo: oprichting van het superministerie van Veiligheid en Justitie, nationalisering van de politie, bezuinigingen en opleggen van criminaliteitsdoelstellingen. Jarenlang duldde de minister - net als in het sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer' - geen tegenspraak. Met de komst van de Nationale politie is het politiebestel opnieuw opgeschud. Gezagsdragers (de burgemeesters, het Openbaar Ministerie), de politie zelf, de nationale overheid, vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad, de wetenschap en niet in het minst burgers zijn

op zoek naar wat goede politie is. Deze bundel maakt deze zoektocht inzichtelijk met behulp van opiniërende columns, essays en (niet-)gepubliceerde artikelen en hoofdstukken over de geschiedenis en de toekomst van de politiefunctie.


Het boek politie en liefde in tijden van onveiligheid van Bob Hoogenboom is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Bob Hoogenboom boeken - Politie en liefde in tijden van onveiligheid
ISBN 9789462368040
VERSCHENEN 19-12-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Criminologie
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,50
Bestel

Andere boeken van Bob Hoogenboom