Bob Becking - Zonder monsters gaat het niet

Een geschiedenis van de Leviathan


Wat was de Leviathan? Hoe komt het dat dit fabeldier tot op de dag van vandaag zo tot de verbeelding spreekt? In populaire muziek, videogames, het kaartspel Magic, in beeldende kunst, in literatuur en films is de Leviathan de laatste 25 jaar steeds meer present als een krachtig symbool. In dit boek gaat de bijbelwetenschapper Bob Becking de cultuur-geschiedenis van dit fabeldier na. Hij start daarbij in de oud-oosterse context van het Oude Testament, om in christelijke bronnen tot aan de renaissance te ontdekken dat in deze teksten de Leviathan als een handlanger van de duivel werd gezien. In joodse bronnen komt er een ander accent bij: de Leviathan zal tot voedsel zijn bij de maaltijd op de jongste dag. Het verlichtingsdenken in West-Europa en Noord-Amerika heeft tot een 'dedemonisering' van het fabeldier geleid. Hij wordt dan gezien als een gewone walvis of krokodil. De laatste jaren is hij echter aan een onverwachte comeback begonnen. In Zonder monsters kan het niet bepleit de schrijver de visie dat de Leviathan de mogelijkheid geeft om angsten van enkeling en gemeenschap te benoemen en ze zodoende hanteerbaar te maken.

Bob Becking (*1951) is emeritus faculteitshoogleraar Bijbel, Religie en Identiteit aan de Universiteit Utrecht. Tot 1987 was hij hervormd predikant in Broek in Waterland en in Huis ter Heide.


Het boek zonder monsters gaat het niet van Bob Becking is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Bob Becking boeken - Zonder monsters gaat het niet
ISBN 9789492183088
PAGINA’S 160
VERSCHENEN 03-09-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Skandalon Uitgeverij B.V.
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,95
Bestel

Andere boeken van Bob Becking