Bianca Nederlof - Ondenkbaar

Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt. Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is.

Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld.

Over haar debuut 'Ongrijpbaar' werd gezegd:

Over Ongrijpbaar:

"De schrijver maakt een glansrijk debuut in het thrillergenre." - L. Kersten voor NBD Biblion

"Een goed opgebouwd verhaal waarin de intrige laagje voor laagje duidelijk wordt. Een belofte voor de toekomst!" - Juryrapport van de Schaduwprijs 2015

Koukleum.nl - recensieblog

Recensie door Veronique Wilbrink

De cover

Op de cover zien we een meisje tegen een muur zitten. Ze houdt haar hoofd in haar handen. Het geeft mij een gevoel alsof ze verdrietig is of zich ergens voor schaamt. Naar mijn idee is dat Lieke die met haar pestverleden zit. De cover spreekt me zeker aan en ik zou deze zeker opgepakt hebben in de boekhandel. Dit, niet alleen vanwege de cover, maar ook vanwege de schrijfster.

De schrijver

Bianca Nederlof (Papendrecht, 1980) schrijft korte verhalen, kinderboeken en thrillers. In 2014 debuteerde ze met de thriller Ongrijpbaar. Dit boek werd genomineerd voor zowel de Schaduwprijs als de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2018 komen haar negende en tiende kinderboek uit. Ook schreef ze mee aan Schaduwreis, een unieke roman, geschreven door dertien schrijvers. Naast schrijver is Bianca zelfstandig redacteur voor zowel particulieren als uitgeverijen.

Het verhaal

Er worden drie aanslagen gepleegd in hartje Amsterdam tijdens Amsterdam Pride. Er zijn zesentwintig doden en tientallen gewonden. Het heeft de levens van een hele hoop mensen veranderd.

Deze aanslag is eigenlijk het begin van het verhaal. Hierna wordt een sprong vooruit in de tijd gemaakt. En leren we een aantal mensen kennen die de gevolgen van de aanslagen dragen. Zo leren we Evelien kennen. Zij is de zus van Eric. Eric was zelf niet bij de aanslag maar voelt zich wel verbonden met de slachtoffers en ooggetuigen. Dan leren we Ralf kennen. Hij verloor zijn vriend tijdens de aanslagen. Een andere hoofdpersoon is Lieke, zij verloor haar ouders tijdens deze aanslagen.

Ondanks dat de aanslagen een prominente rol op de achterflap krijgt, hebben deze naar mijn gevoel alleen er voor gezorgd dat er een balletje begint te rollen en verhoudingen gelegd worden en op scherp gezet worden.

Lieke worstelt naast het verlies van haar ouders ook met haar pestverleden. We kunnen in haar dagboek meelezen en leren haar zo steeds beter kennen en begrijpen. Evelien staat op het punt te verhuizen samen met haar vriend en beestenboel. Echter er gebeuren steeds meer rare dingen... Wat is er aan de hand... En kan ze zich hier nog uit redden?

Mijn mening

Ik had natuurlijk al een deel van de verhaallijn gelezen tijdens het proeflezen. Echter het is altijd leuk om toch het eindresultaat te zien en in handen te hebben. En als die dan ook nog gesigneerd is, is dat extra leuk. :-)

Ik had in het begin van het boek even geen herkenning en ik had al via Social Media gehoord dat Bianca erg veel herschreven had aan het boek. Dus ik ging er eigenlijk blind in. Tijdens het lezen kwamen me sommige dingen natuurlijk wel bekend voor en toen kwam ook de herkenning terug. Wel merkte ik dat ik dingen die ik destijds minder vond in het manuscript in het uiteindelijke boek verdwenen zijn. Dat is voor mij, als proeflezer, natuurlijk helemaal leuk om te lezen.

Maar nu over het uiteindelijke boek natuurlijk, dat gemijmer van mij, over het proeflezen, hebben jullie weinig aan. :-)

Het boek leest als een trein. Het heeft korte hoofdstukken, waardoor het boek er voor zorgt, dat je door wilt blijven lezen. Het verhaal wordt vanuit verschillende personages verteld en hier wordt ook tussen heden en verleden gewisseld. Echter blijft het voor mij tijdens de hele verhaallijn eigenlijk goed duidelijk wanneer wat zich afspeelt en vanuit welke persoon dit verteld wordt. Dit wordt ook iedere keer aan het begin van het hoofdstuk aangegeven met een naam van de persoon en een datum.

Het boek geeft duidelijk aan wat pestgedrag met iemand kan doen. Maar ook laat het duidelijk de kant van de pester zien. Dit vind ik op zich ook goed. De pester kan het vaak zelf anders ervaren als degene die gepest wordt. Daarbij denk ik dat het ook belangrijk dat zulke dingen op scholen bespreekbaar maken. Want pestgedrag op school kan je voor de rest van je leven vormen. Dit boek is denk ik niet alleen interessant voor volwassenen, maar ik denk dat ook genoeg jongeren dit boek interessant vinden om te lezen en door de schrijfstijl van Nederlof is dit ook toegankelijk voor de wat jongere lezer. Dit is een boek wat zeker gelezen moet worden als je de gevolgen van pesten onder ogen wilt zien.

Mustreadsornot - recensiesite

Recensie door Caroline Kuiper

Door Bianca werd ik benaderd of ik mee wilde doen met de blogtour van haar nieuwe thriller Ondenkbaar. Van Ongrijpbaar had ik erg genoten, dus was dan ook zeer benieuwd naar dit volgende boek. Drie jaar geleden kwam Bianca haar eerste thriller uit Ongrijpbaar Mijn hond had drie jaar geleden het boek Ongrijpbaar, grijpbaar gemaakt. Ik zat heerlijk buiten te lezen en ging even koffie halen. Het boek lag op tafel maar bij terug komst was het nergens te vinden tot dat ik de hond zag liggen met tussen zijn poten iets wat op een boek leek. Het leek wel of hij boos was op het boek, er was in ieder geval niet veel meer van over, gelukkig kon ik het nog wel uitlezen, maar heb toen ik Bianca zag een nieuw exemplaar gekocht. Dit is gelukkig niet nog een keer gebeurd.

De cover van Ondenkbaar, een meisje wat tegen een oude verweerde muur zit met haar handen voor haar gezicht. Vooral de verweerde letters van de schrijver en de titel vind ik mooi gevonden.

Het boek bestaat uit drie verhaallijnen die dus samen tot de plot moeten komen, ik dacht dat ik het verhaal door had, maar toch kreeg de plot heel andere wending en werd ik enkele keren op het verkeerde been gezet.

De drie verhaallijnen bestaan uit: de twee vrienden, Ralf en Janiek, die samen naar de Gay Pride gaan en daar te maken krijgen met een aanslag. Ralf die zijn zusje op heel jeugdige leeftijd is verloren.

Jij mag er niet zijn. Jullie mogen niet bestaan. Jullie zijn het niet waard een mensenleven te krijgen.

Lieke en haar oudere broer Marcel, die hun ouders hebben verloren bij de aanslag en steeds verder uit elkaar groeien. En dan het verhaal van Evelien en haar tweelingbroer Eric. Eric die op de dag van de aanslag moest werken en zo gezegd ontsnapt is aan die terreurdaad. Al met al drie totaal verschillende broer zus verhalen, die toch samen één worden.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in de drie hoofdpersonen, Evelien, Ralf en Lieke. Het zijn hoofdstukken geschreven in de ik-vorm. Je krijgt een band met de personages en kun je begrijpen wat er gebeurd, ook al kun je het niet goed keuren. Heftige gebeurtenissen kunnen mensen maken en breken en dingen laten doen die ondenkbaar zijn. Met kippenvel las ik sommige stukken en met tranen in mijn ogen andere. Bianca heeft met haar schrijfstijl weer een prachtig boek neer gezet, een boek dat je niet gauw kunt weg leggen. Verhaallijnen die actueel zijn en aanspreken en je doen beseffen dat terreur op allerlei fronten kan worden toe gepast. Fysiek maar ook geestelijk.

Verlies, homo, depressie, pesten, dit zijn enkele onderwerpen die in de verhaallijnen voorkomen en actueel zijn in de media.

Het ondenkbare wordt denkbaar.

Quote Ed Doppen van LetterRijn, tijdens de boekpresentatie van Ondenkaar.

Bianca een dikke mustread thriller en ik hoop dat we nog veel meer thrillers van je mogen verwachten.

Perfecte Buren - leesclub

Recensie door Nancy

Het is zomer en in hartje Amsterdam is de Gay Pride bezig. Dan gebeurt er een aanslag waarbij zesentwintig doden vallen en tientallen gewonden. Voor degene die het overleefd hebben, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn ...

6 maanden later

Evelien heeft een kantoor job bij 'Dieren in nood'. Voorlopig blijft ze hier nog werken en nu zeker, net na het tekenen van de hypotheekakte met haar vriend Sander. Tijdens de treinrit op weg naar haar werk krijgt ze een vriendschapsverzoek via facebook van een zekere An de Vries. De naam zegt haar niets, maar ze aanvaardt toch het verzoek omdat ze uit hetzelfde geboortedorp komt. Dan krijgt ze via Messenger een bericht van haar: "Je krijgt nog een kans". Evelien heeft totaal geen idee waar dit over gaat en wat dit te betekenen heeft.

Evelien gaat naar haar tweelingbroer Eric die in een café werkt. Sinds de aanslag is hij niet echt meer spraakzaam en hij is nog steeds boos over een opmerking die ze gemaakt heeft. Het enige dat ze wil, is dat hij terug de vrolijke en onbezorgde Eric wordt van vroeger. Evelien vraagt of hij een zekere An kent maar hij ontkent dat. Ze wil er ook niet verder op ingaan. Wat wel zeker is, is dat ze nu nog meer van die nare berichten krijgt waar ze kop noch staart aan krijgt en dat beangstigd haar enorm. Wie is deze persoon en waarom heeft ze het op Evelien gemunt? Het lijkt erop dat ze met een stalker opgescheept zit!

Conclusie

Het verhaal begint met de dag van de aanslag. Daarna volgen er hoofdstukken die vanuit verschillende perspectieven worden verteld. Deze zijn zowel in het verleden als in het heden geschreven en ook staan er dagboekfragmenten in. Dit maakt wel dat je in het begin goed moet opletten want het kan wat verwarrend overkomen. Naarmate het verhaal vordert krijg je er een betere kijk op.

Bianca schrijft korte maar krachtige en vloeiende hoofdstukken die gepaard gaan met enkele cliffhangers. Ze weet heel goed hoe ze de lezer op een verkeerd been kan zetten. Ik dacht ongeveer te weten hoe het verhaal in elkaar zou steken, maar dan geeft ze er een ommezwaai aan die ik niet had zien aankomen. Knap gedaan! Ze heeft bepaalde onderwerpen in dit boek verwerkt die helaas niet meer ondenkbaar zijn in onze huidige maatschappij: de aanslagen, cyberpesten en nog een paar die ik niet nader vernoem omwille van het spoilergevaar. Ze geeft een krachtige boodschap wat dit alles kan doen met een mens en wat daar de gevolgen van zijn. Wantrouwen, vertrouwen en miscommunicatie zijn hier wel de onderwerpen die heel aanwezig zijn.

De personages worden goed uitgediept en dan voornamelijk die van Evelien. Hierdoor krijg je een betere kijk op wat er zich allemaal heeft afgespeeld en wat daar de nasleep van is. Er is constant die onderhuidse spanning aanwezig en dat heeft Bianca goed weten neer te pennen door al de emoties die aan bod komen. Het enige waar ik het een beetje moeilijk mee had, was dat de politieprocedures en de interactie met Evelien en Sander nogal afgeraffeld werden. De plot had nog een verrassende twist, wat het einde een extra cachet gaf.

'Ondenkbaar' is een thriller dat gebaseerd is op actuele onderwerpen. Het leest heel prettig en vlot en is een aanrader om te lezen! 3 sterren

Nancy - Team De Perfecte Buren

De wereld van Bryan - recensiesite

Recensie door Bryan Fohler

Op de Amsterdam Pride in, hoe kan het ook anders, Amsterdam worden drie aanslagen gepleegd, zesentwintig doden en tientallen gewonden. Heel veel mensen zijn voor het leven getekend en hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn...

Een half jaar na deze aanslagen in de hoofdstad van het land probeert Evelien de band met haar broer te herstellen, hij was op deze bewuste dag op deze vreselijke plek. Sinds deze dag is hij niet meer de broer voor haar die hij altijd geweest is. Ondertussen krijgt Evelien steeds meer berichtjes van een onbekende, hierdoor voelt ze zich compleet in het nauw gedreven... Als er dan ook nog iets vreselijks gebeurt met een collega, vertrouwt Evelien het niet meer en ze wil hoe dan ook erachter komen wat hier aan de hand is. Tot het te laat is en ze zelf voor een moeilijke keuze wordt gesteld....

Mijn mening

Doordat het boek op een erg makkelijke manier geschreven is, las het echt als een trein. Tijdens het lezen van het boek had ik sterk het gevoel dat ik geen thriller maar een young-adult boek aan het lezen was. Door de korte hoofdstukken weet Nederlof haar lezers echt bij het verhaal te houden. Doordat je in het eerste hoofdstuk al meteen in een aanslag in Amsterdam terecht komt, had ze mijn aandacht meteen te pakken, niks rustige opbouw, gewoon boem, hier gaat het om en over. Wat mij betreft is dit ook de kracht van het boek en het zorgt er ook voor dat je wilt blijven verder lezen in Ondenkbaar.

Graag gelezen - boekenblog

Recensie door Mieke Schepens

Samenvatting en mijn mening

Amsterdam Pride, hartje zomer.

Wat op de ochtend van 6 augustus nog een heerlijke dag belooft te worden, draait uit op een nachtmerrie.

Ralf en zijn vriend Janiek willen van de opgetogen sfeer tijdens de Pride genieten maar wat volgt is niet het witbiertje waar ze naar uitkeken na de treinreis, maar drie aanslagen met zesentwintig doden en tientallen gewonden. Janiek is een van hen. Het leven zal voor Ralf nooit meer hetzelfde zijn. Janiek was niet zomaar een vriendje, dit was écht.

Het verhaal gaat zes maanden na de aanslag met als datum 1 februari verder met Evelien. Haar verhaallijn wordt afgewisseld met de verhaallijn van Ralf, met terugblikken naar wat eerder gebeurde, gezien door de ogen van Lieke door middel van haar dagboek. Voor de lezer is het prettig dat er een datum boven ieder hoofdstuk staat, vergezeld van de naam van degene door wiens ogen we op dat moment mee mogen kijken naar wat gebeurt of gebeurde.

Evelien probeert de band aan te halen met haar tweelingbroer Eric, waarvan ze het idee heeft dat hij zichzelf niet meer is na de aanslagen. Onder de slachtoffers tijdens de aanslagen waren vrienden van Eric en hij neemt het Evelien kwalijk dat zij zich er niet meer bij betrokken toont.

Evelien stort zich dan maar op haar werk, maar wordt lastig gevallen door een onbekend persoon die haar bedreigingen stuurt. Een nieuwe collega die als vrijwilliger bij Evelien werkt roept ook vraagtekens op. Wanneer Lieke, de nieuwe collega niet meer op komt dagen op haar werk vindt men dat raar maar zoekt er nog niets achter, totdat Evelien een krantenbericht leest.

Bianca Nederlof heeft een fascinerende thriller geschreven in lekker korte hoofdstukken. Ze heeft een prettige schrijfstijl, beeldend en zeker niet langdradig. Door de onderwerpen die verwerkt zijn in het verhaal zoals pesten, homofilie, terreuraanslagen, het gevaar van social media en bovendien de psychische invloed van de gebeurtenissen zoals ze beschreven zijn is het een heel actuele thriller.

De personages zijn goed neergezet en de spanning wordt langzaamaan opgebouwd waardoor je heerlijk doorleest naar een onverwacht einde.

'Uiteindelijk had hij een besluit genomen. Uit het messenblok koos hij het grootste vleesmes. Behoedzaam voelde hij aan de punt en de rand, het leek scherp genoeg. Voorzichtig prikte hij ermee in zijn vinger en een druppeltje bloed welde op. Hij voelde geen pijn.'

Boekboetiek - recensiesite

Recensie door Annelies Mensch

Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt. Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is. Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld.

Meer dan drie jaar geleden las ik Ongrijpbaar, het thrillerdebuut van Bianca Nederlof. Ik las het boek toen in één middag uit. Op een opvolger was het even wachten, maar ondertussen is er dus Ondenkbaar.

De impact van een aanslag

Een aanslag op de Amsterdam Pride vormt het begin van deze thriller. Daarna lezen we over de impact die deze gebeurtenis had op de hoofdpersonages. Lieke verloor haar beide ouders, Ralf zijn vriend. Ook Eveliens tweelingbroer Eric is sterk aangeslagen door wat er gebeurd is. Ze probeert het contact met hem te herstellen, wanneer ze vreemde berichten begint te krijgen via Facebook. Wanneer er haar collega iets vreselijks overkomt, gaat ze zelf op onderzoek uit.

Actuele thema's en een vlotte stijl

De schrijfster combineert actuele thema's als terrorisme en pesten in een vlot geschreven thriller. Al draait het boek, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, niet rond de aanslag. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld en ook het perspectief wisselt regelmatig. Dat zorgde bij mij voor verwarring, ook al staat de datum er altijd netjes bij. De personages zijn wel heel realistisch en geloofwaardig, waardoor het prettig is om hen te volgen.

Vrij voorspelbaar

De plot zit goed in elkaar maar al vrij vroeg in het verhaal heb je door het de vork in de steel zit. Daardoor is Ondenkbaar een pak voorspelbaarder dan zijn voorganger. Toch blijft het boek vlot lezen en heb je het in een mum van tijd uit. Een fijne thriller voor tussendoor die het met zijn jeugdige personages en vlotte stijl ook goed zal doen bij young adults.


Het boek ondenkbaar van Bianca Nederlof is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Recensies & Video’s over "Ondenkbaar"

Bianca Nederlof boeken - Ondenkbaar
ISBN 9789491875519
PAGINA’S 300
VERSCHENEN 11-04-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER LetterRijn
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,50
Bestel

Andere boeken van Bianca Nederlof

 • Bianca Nederlof - Poef!
  Bianca Nederlof - Poef!

  fien en tim zien rook. die komt uit het huis van de heks. de heks maakt soep. fien heeft trek en neemt een hap 'niet doen!' roept tim. maar het is al te laat. poef! fien is weg...

  Lees meer...
    8,95
 • Bianca Nederlof - Ongrijpbaar
  Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

  'Kan Nick zijn meegenomen door iemand die jullie kennen?' De rechercheur kijkt me aan. Ik verstar en voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. 'Natuurlijk niet,' antwoordt David in mijn plaats.'Silvia?' vraagt de rechercheur. Mijn vingers klemmen zich om de mok in mijn handen.…

  Lees meer...
  10,00
 • Bianca Nederlof - Ondenkbaar
  Bianca Nederlof - Ondenkbaar

  Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was.…

  Lees meer...
    5,99
 • Bianca Nederlof - Ongrijpbaar
  Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

  `Kan Nick zijn meegenomen door iemand die jullie kennen? De rechercheur kijkt me aan. Ik verstar en voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. `Natuurlijk niet, antwoordt David in mijn plaats. `Silvia? vraagt de rechercheur. Mijn vingers klemmen zich om de mok in mijn handen…

  Lees meer...
    4,99