Bianca Nederlof - Ondenkbaar

Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt. Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is.

Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld.

Over haar debuut 'Ongrijpbaar' werd gezegd:

Over Ongrijpbaar:

"De schrijver maakt een glansrijk debuut in het thrillergenre." - L. Kersten voor NBD Biblion

"Een goed opgebouwd verhaal waarin de intrige laagje voor laagje duidelijk wordt. Een belofte voor de toekomst!" - Juryrapport van de Schaduwprijs 2015

Mustreadsornot - recensiesite

Recensie door Caroline Kuiper

Door Bianca werd ik benaderd of ik mee wilde doen met de blogtour van haar nieuwe thriller Ondenkbaar. Van Ongrijpbaar had ik erg genoten, dus was dan ook zeer benieuwd naar dit volgende boek. Drie jaar geleden kwam Bianca haar eerste thriller uit Ongrijpbaar Mijn hond had drie jaar geleden het boek Ongrijpbaar, grijpbaar gemaakt. Ik zat heerlijk buiten te lezen en ging even koffie halen. Het boek lag op tafel maar bij terug komst was het nergens te vinden tot dat ik de hond zag liggen met tussen zijn poten iets wat op een boek leek. Het leek wel of hij boos was op het boek, er was in ieder geval niet veel meer van over, gelukkig kon ik het nog wel uitlezen, maar heb toen ik Bianca zag een nieuw exemplaar gekocht. Dit is gelukkig niet nog een keer gebeurd.

De cover van Ondenkbaar, een meisje wat tegen een oude verweerde muur zit met haar handen voor haar gezicht. Vooral de verweerde letters van de schrijver en de titel vind ik mooi gevonden.

Het boek bestaat uit drie verhaallijnen die dus samen tot de plot moeten komen, ik dacht dat ik het verhaal door had, maar toch kreeg de plot heel andere wending en werd ik enkele keren op het verkeerde been gezet.

De drie verhaallijnen bestaan uit: de twee vrienden, Ralf en Janiek, die samen naar de Gay Pride gaan en daar te maken krijgen met een aanslag. Ralf die zijn zusje op heel jeugdige leeftijd is verloren.

Jij mag er niet zijn. Jullie mogen niet bestaan. Jullie zijn het niet waard een mensenleven te krijgen.

Lieke en haar oudere broer Marcel, die hun ouders hebben verloren bij de aanslag en steeds verder uit elkaar groeien. En dan het verhaal van Evelien en haar tweelingbroer Eric. Eric die op de dag van de aanslag moest werken en zo gezegd ontsnapt is aan die terreurdaad. Al met al drie totaal verschillende broer zus verhalen, die toch samen één worden.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in de drie hoofdpersonen, Evelien, Ralf en Lieke. Het zijn hoofdstukken geschreven in de ik-vorm. Je krijgt een band met de personages en kun je begrijpen wat er gebeurd, ook al kun je het niet goed keuren. Heftige gebeurtenissen kunnen mensen maken en breken en dingen laten doen die ondenkbaar zijn. Met kippenvel las ik sommige stukken en met tranen in mijn ogen andere. Bianca heeft met haar schrijfstijl weer een prachtig boek neer gezet, een boek dat je niet gauw kunt weg leggen. Verhaallijnen die actueel zijn en aanspreken en je doen beseffen dat terreur op allerlei fronten kan worden toe gepast. Fysiek maar ook geestelijk.

Verlies, homo, depressie, pesten, dit zijn enkele onderwerpen die in de verhaallijnen voorkomen en actueel zijn in de media.

Het ondenkbare wordt denkbaar.

Quote Ed Doppen van LetterRijn, tijdens de boekpresentatie van Ondenkaar.

Bianca een dikke mustread thriller en ik hoop dat we nog veel meer thrillers van je mogen verwachten.

Perfecte Buren - leesclub

Recensie door Nancy

Het is zomer en in hartje Amsterdam is de Gay Pride bezig. Dan gebeurt er een aanslag waarbij zesentwintig doden vallen en tientallen gewonden. Voor degene die het overleefd hebben, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn ...

6 maanden later

Evelien heeft een kantoor job bij 'Dieren in nood'. Voorlopig blijft ze hier nog werken en nu zeker, net na het tekenen van de hypotheekakte met haar vriend Sander. Tijdens de treinrit op weg naar haar werk krijgt ze een vriendschapsverzoek via facebook van een zekere An de Vries. De naam zegt haar niets, maar ze aanvaardt toch het verzoek omdat ze uit hetzelfde geboortedorp komt. Dan krijgt ze via Messenger een bericht van haar: "Je krijgt nog een kans". Evelien heeft totaal geen idee waar dit over gaat en wat dit te betekenen heeft.

Evelien gaat naar haar tweelingbroer Eric die in een café werkt. Sinds de aanslag is hij niet echt meer spraakzaam en hij is nog steeds boos over een opmerking die ze gemaakt heeft. Het enige dat ze wil, is dat hij terug de vrolijke en onbezorgde Eric wordt van vroeger. Evelien vraagt of hij een zekere An kent maar hij ontkent dat. Ze wil er ook niet verder op ingaan. Wat wel zeker is, is dat ze nu nog meer van die nare berichten krijgt waar ze kop noch staart aan krijgt en dat beangstigd haar enorm. Wie is deze persoon en waarom heeft ze het op Evelien gemunt? Het lijkt erop dat ze met een stalker opgescheept zit!

Conclusie

Het verhaal begint met de dag van de aanslag. Daarna volgen er hoofdstukken die vanuit verschillende perspectieven worden verteld. Deze zijn zowel in het verleden als in het heden geschreven en ook staan er dagboekfragmenten in. Dit maakt wel dat je in het begin goed moet opletten want het kan wat verwarrend overkomen. Naarmate het verhaal vordert krijg je er een betere kijk op.

Bianca schrijft korte maar krachtige en vloeiende hoofdstukken die gepaard gaan met enkele cliffhangers. Ze weet heel goed hoe ze de lezer op een verkeerd been kan zetten. Ik dacht ongeveer te weten hoe het verhaal in elkaar zou steken, maar dan geeft ze er een ommezwaai aan die ik niet had zien aankomen. Knap gedaan! Ze heeft bepaalde onderwerpen in dit boek verwerkt die helaas niet meer ondenkbaar zijn in onze huidige maatschappij: de aanslagen, cyberpesten en nog een paar die ik niet nader vernoem omwille van het spoilergevaar. Ze geeft een krachtige boodschap wat dit alles kan doen met een mens en wat daar de gevolgen van zijn. Wantrouwen, vertrouwen en miscommunicatie zijn hier wel de onderwerpen die heel aanwezig zijn.

De personages worden goed uitgediept en dan voornamelijk die van Evelien. Hierdoor krijg je een betere kijk op wat er zich allemaal heeft afgespeeld en wat daar de nasleep van is. Er is constant die onderhuidse spanning aanwezig en dat heeft Bianca goed weten neer te pennen door al de emoties die aan bod komen. Het enige waar ik het een beetje moeilijk mee had, was dat de politieprocedures en de interactie met Evelien en Sander nogal afgeraffeld werden. De plot had nog een verrassende twist, wat het einde een extra cachet gaf.

'Ondenkbaar' is een thriller dat gebaseerd is op actuele onderwerpen. Het leest heel prettig en vlot en is een aanrader om te lezen! 3 sterren

Nancy - Team De Perfecte Buren

De wereld van Bryan - recensiesite

Recensie door Bryan Fohler

Op de Amsterdam Pride in, hoe kan het ook anders, Amsterdam worden drie aanslagen gepleegd, zesentwintig doden en tientallen gewonden. Heel veel mensen zijn voor het leven getekend en hun levens zullen nooit meer hetzelfde zijn...

Een half jaar na deze aanslagen in de hoofdstad van het land probeert Evelien de band met haar broer te herstellen, hij was op deze bewuste dag op deze vreselijke plek. Sinds deze dag is hij niet meer de broer voor haar die hij altijd geweest is. Ondertussen krijgt Evelien steeds meer berichtjes van een onbekende, hierdoor voelt ze zich compleet in het nauw gedreven... Als er dan ook nog iets vreselijks gebeurt met een collega, vertrouwt Evelien het niet meer en ze wil hoe dan ook erachter komen wat hier aan de hand is. Tot het te laat is en ze zelf voor een moeilijke keuze wordt gesteld....

Mijn mening

Doordat het boek op een erg makkelijke manier geschreven is, las het echt als een trein. Tijdens het lezen van het boek had ik sterk het gevoel dat ik geen thriller maar een young-adult boek aan het lezen was. Door de korte hoofdstukken weet Nederlof haar lezers echt bij het verhaal te houden. Doordat je in het eerste hoofdstuk al meteen in een aanslag in Amsterdam terecht komt, had ze mijn aandacht meteen te pakken, niks rustige opbouw, gewoon boem, hier gaat het om en over. Wat mij betreft is dit ook de kracht van het boek en het zorgt er ook voor dat je wilt blijven verder lezen in Ondenkbaar.


Het boek ondenkbaar van Bianca Nederlof is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Recensies & Video’s over "Ondenkbaar"

Bianca Nederlof boeken - Ondenkbaar
ISBN 9789491875519
PAGINA’S 300
VERSCHENEN 11-04-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER LetterRijn
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,50
Bestel

Andere boeken van Bianca Nederlof

 • Bianca Nederlof - Hoera, ik kan lezen! poef! (AVI M3)
  Bianca Nederlof - Hoera, ik kan lezen! poef! (AVI M3)

  fien en tim zien rook. die komt uit het huis van de heks. de heks maakt soep. fien heeft trek en neemt een hap 'niet doen!' roept tim. maar het is al te laat. poef! fien is weg...

  Lees meer...
    8,95
 • Bianca Nederlof - Ongrijpbaar
  Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

  'Kan Nick zijn meegenomen door iemand die jullie kennen?' De rechercheur kijkt me aan. Ik verstar en voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. 'Natuurlijk niet,' antwoordt David in mijn plaats.'Silvia?' vraagt de rechercheur. Mijn vingers klemmen zich om de mok in mijn handen.…

  Lees meer...
  10,00
 • Bianca Nederlof - Ondenkbaar
  Bianca Nederlof - Ondenkbaar

  Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was.…

  Lees meer...
    5,99
 • Bianca Nederlof - Ongrijpbaar
  Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

  `Kan Nick zijn meegenomen door iemand die jullie kennen? De rechercheur kijkt me aan. Ik verstar en voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken. `Natuurlijk niet, antwoordt David in mijn plaats. `Silvia? vraagt de rechercheur. Mijn vingers klemmen zich om de mok in mijn handen…

  Lees meer...
    4,99