Ben Ipenburg - De hel dat is een suikermolen

De godsdienst van Inheemsen, de Winti godsdienst en Rastafari in Suriname

"Slavernij was oorlog. Onze voorouders verzetten zich ertegen van het begin tot het einde", schreef een Afro-Amerikaanse schrijver. Tot slaaf gemaakten vluchtten weg in het oerwoud van Suriname. Ze voerden oorlog met de Nederlandse koloniale overheid en maakten zich vrij. Op de plantages was stil verzet. Er ontstonden dorpen waar ruimte was voor de eigen godsdienst en voor ceremonies om het leven in onderdrukking te kunnen begrijpen en mee om te gaan.

De overlevingsdrang, de herschepping van herinnerde tradities resulteerden in de geboorte van nieuwe godsdiensten en gemeenschappen.

De Winti-godsdienst en de in Jamaica ontstane Rastafar-godsdienst zijn verzetsgodsdiensten. Maar dat niet alleen, ze geven vorm aan een eigen authentieke spiritualiteit.

De oorspronkelijke gewoners van Suriname zetten tot in de eenentwintigste eeuw hun godsdienst voort. Had hun godsdienst invloed op de Winti-godsdienst?

Deze studie laat zien dat deze godsdiensten complex zijn en rijk aan beelden, rijk aan symbolen en materiele vormgeving. Ze blijken compleet niet "primitief" te zijn. De mythen en verhalen, de riten en ceremonies, de bezetenheid door geesten, de macht van de piyai en obiaman zijn even werkelijk, even machtig en invloedrijk, even rijk aan verbeelding en even geloofwaardig als de mythen, de liturgieën, de sacramenten en de religieuze specialisten van de zogenaamde wereldgodsdiensten.

De Hel dat is een Suikermolen vertelt de pijnlijke en heroïsche geschiedenis van deze godsdiensten. Tot en met de officiële erkenning van vandaag de dag.

Het is deel twee in de serie Godsdiensten in Suriname.

Eerder verscheen Joden in Suriname. 400 jaar Surinaams Jodendom. Aankomst, glorietijd, neergang.

Er zullen in deze serie nog 3 delen verschijnen. Deel 3, Model van een foute maatschappij is in voorbereiding


Het boek de hel dat is een suikermolen van Ben Ipenburg is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 34,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Ben Ipenburg boeken - De hel dat is een suikermolen
ISBN 9789070105297
VERSCHENEN 07-06-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER uitgeverij Frontisterion
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
34,50
Bestel

Andere boeken van Ben Ipenburg

 • Ben Ipenburg - Misbruik van het verstand
  Ben Ipenburg - Misbruik van het verstand

  Om in het bestaan van God te geloven zijn veel denkcapriolen nodig. De kritisch-rationalistische filosoof Hans Albert heeft ze allemaal beschreven. Met venijnige humor fileert hij een groot aantal theologen. Zijn opponenten verweren zich moedig. Maar het antwoord op de cruciale…

  Lees meer...
  17,90
 • Ben Ipenburg - De organisatie van thuiszorg
  Ben Ipenburg - De organisatie van thuiszorg

  De organisatie van de thuiszorg is alles behalve simpel, vanwege de sterke overheidsbemoeienis en de economisering van de zorg. Dit boek beoogt behalve 'gewoon' een studieboek te zijn waarin organisatiemodellen worden uitgelegd, een bijdrage te leveren aan het denken over…

  Lees meer...
  39,50
 • Ben Ipenburg - Joden in Suriname
  Ben Ipenburg - Joden in Suriname

  Honderden jaren waren Joden nadrukkelijk aanwezig in Suriname. Vanwege hun godsdienst waren ze uit Europa verdreven en naar de Nieuwe wereld getrokken waar ze zich aan de Wilde Kunst vestigden. Desperaat vanwege de vervolgingen waren ze, avontuurlijk en ondernemend. Ze werden…

  Lees meer...
  24,90