B. Ransdorp - Zwervend met Zhuangzi

Wegwijs in de Taoistische filosofie


De taoïstische wijsgeer Zhuang Zi (circa 370-290 v.Chr.) wordt door velen als de meest oorspronkelijke Chinese denker beschouwd. Hij staat bekend om zijn sprankelende denk- en schrijfstijl en wordt in China tot op de dag van vandaag bestudeerd en becommentarieerd. Onlangs verscheen de volledige Zhuangzi in de Nederlandse vertaling van Kristofer Schipper. Maar wie met beperkte kennis van de Chinese filosofie in het oeuvre van Zhuang Zi gaat lezen, raakt al snel het spoor bijster.

Zwervend met Zhuang Zi is bedoeld als wegwijzer in de taoïstische filosofie en als een toegankelijk leesboek. Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Deze doorkruist vele thema's waarover ook in de westerse filosofie is nagedacht: het oorsprongsmysterie, de menselijke conditie, de grenzen van de menselijke kennis en taal, de deugd, de kunst van het leven en de houding t.a.v. de dood. Het boek, dat ook regelmatig inhaakt op de kernideeën van Lao Zi, is geïllustreerd met voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie die een kenmerkend taoïstische gemoedsstemming oproepen.

Wie het taoïstisch gedachtegoed wil gebruiken als inspiratiebron voor filosofische bezinning, voor reflectie op onderwijs en organisatie of meer van de Chinese cultuur wil begrijpen heeft aan Zwervend met Zhuang Zi een uitstekende inleiding.

Met 24 prachtige full colour afbeeldingen.

Deze uitgave is opgenomen op de longlist van de Belgische Groene Watermanprijs: www.lezersforum.be/index.php?id=604

Inhoud

Inleiding

1. Hoe actueel is de Zhuangzi?

2. Dao, de Weg

3. De menselijke conditie

4. Loslaten en vergeten

5. Grote kennis

6. Het grote spreken

7. Deugd die niet deugt

8. De kunst van het leven

9. Transformatie van het leven in de dood

Lijst met Chinese karakters (waaronder taoïstische kernbegrippen)

De bundel wordt aantrekkelijk gemaakt met beeldmateriaal (voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie). Het biedt een wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en poogt ook telkens te laten zien hoe deze thema's ons vandaag kunnen inspireren (actualisatie).

Cimedart, jrg. 38, nr. 3 (mei-juni 2008)

Recensie door Jorinde Vroonhof

"[...] de Zhuang Zi zal je, met zijn kleine poëtische en grappige verhaaltjes, niet snel vervelen. Tegelijkertijd zijn deze grappige verhalen metaforen voor de grote wijsheden van het taoïsme.

De Zhuang Zi staat bekend als een van de meesterwerken uit de wereldliteratuur en heeft een enorme invloed gehad op de gehele filosofie. Het is een van de oudste en meest canonieke teksten van het taoïsme.

[...]

De Zhuang Zi mag dan eeuwenoud zijn, de conflicten en vragen zijn nog steeds springlevend.

[...]

Ransdorp geeft een duidelijke en gestuctureerde uitleg over de taoïstische filosofie én de Zhaung Zi.

[...]

Zwervend met Zhuang Zi is gewoon een heldere, duidelijke eerste leidraad bij de Zhuang Zi én het taoïsme."

www.geledraak.nl/html/page1523.asp

Recensie door www.degeledraak.nl

"Ransdorps Zwervend met Zhuang Zi is een compacte en helder geschreven reisgids voor iedereen die zijn weg in de vertaalde geschriften van 'Meester Zhuang' (370-280 voor Christus) wil vinden. In negen korte hoofdstukken belicht de schrijver de kernthema's uit de Zhuangzi, waardoor er als het ware een geëffend pad door de grillige verhalenverzameling ontstaat.

[...]

Zijn boek [heeft] een grote waarde voor iedereen die zich nader wil verdiepen in de klassieke Chinese wijsbegeerte én voor wie zich wil oefenen in de taoïstische levenskunst."

(Michel Dijkstra, filosoof en journalist)

Deze recensie is in zijn geheel te lezen op: www.geledraak.nl/html/page1523.asp


Het boek zwervend met zhuangzi van B. Ransdorp is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


B. Ransdorp boeken - Zwervend met Zhuangzi
ISBN 9789055738250
PAGINA’S 256
VERSCHENEN 16-11-2007
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Damon VOF
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,95
Bestel