Astrid Schutte - De gelukkige school

Hoe Iederwijs opnieuw het onderwijs wilde uitvinden


In 2002 kreeg Nederland een nieuwe particuliere school die al snel de koppen van alle kranten haalde. Op Iederwijs konden kinderen namelijk zelf kiezen wat, wanneer en hoe ze wilden leren. Nog nooit had de Onderwijsinspectie zo'n radicaal onderwijsconcept voor basis- en voortgezet onderwijs gezien. Nooit eerder waren er bedrijven die de salarissen van leerkrachten betaalden uit sympathie voor een onderwijsconcept. Uit het hele land stroomden belangstellende ouders en onderwijsvernieuwers toe. Als paddenstoelen schoten de Iederwijs-scholen overal uit de grond. Maar politiek Den Haag besloot de vrijheid van de Iederwijs-scholen aan banden te leggen, onder meer door de Leerplichtwet te wijzigen. De Onderwijsinspectie kreeg de opdracht de 'veredelde speeltuinen', waar kinderen volgens critici niks zouden leren, in het gareel te laten lopen.

Ruim tien jaar duurde het gevecht om het bestaan van Iederwijs. Moegestreden door de groeiende overheidsbemoeienis en rechtszaken, kritiek in de media, afhakende ouders en financiers moesten de scholen uiteindelijk stoppen of verder gaan onder een andere naam.

De Gelukkige School is de reconstructie van een 21ste eeuwse strijd om de grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Astrid Schutte vertelt het verhaal van 3 leerkrachten en één zakenvrouw die vochten voor het ideaal van een school waar het kind écht centraal staat. Oud-leerlingen laat ze terugblikken op de school en de rol die deze speelde in hun verdere leven.

Luc Stevens

Recensie door Luc Stevens

'Dit boek doet verslag van een heldentocht in Nederlands onderwijsland.'

Emeritus hoogleraar orthopedagogiek Luc Stevens

Prof. Dr. Eddie Denessen

Recensie door Prof. Dr. Eddie Denessen

'Astrid Schutte is erin geslaagd een fascinerend verhaal te schrijven over de opkomst en neergang van Iederwijs waarin ze recht doet aan de perspectieven van alle betrokkenen.'

Prof. Dr. Eddie Denessen, bijzonder hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en docent onderwijswetenschappen

Prof. Dr. Rob Martens

Recensie door Prof. Dr. Rob Martens

Het onbegrip en zelfs de agressie die deze onderwijshervormers soms ten deel viel, verbazen me nog steeds.'

Prof. Dr. Rob Martens, hoogleraar onderwijswetenschappen

Prof. Mr. Paul Zoontjens

Recensie

'Het avontuur van de Iederwijs-scholen dat Astrid Schutte in een aantrekkelijke stijl beschrijft, laat zien hoe fundamenteel en springlevend vrijheid van onderwijs na 100 jaar nog steeds is.'

Prof. Mr. Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht

Carola Schoor

Recensie

'Leest als een spannend boek.'

Carola Schoor, oud-hoofdredacteur Didactief


Het boek de gelukkige school van Astrid Schutte is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Astrid Schutte boeken - De gelukkige school
ISBN 9789088507953
VERSCHENEN 08-12-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER SWP, Uitgeverij B.V.
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,90
Bestel

Andere boeken van Astrid Schutte