Arthur van Beveren, Jeroen Rijpsma, Nick Warmerdam - Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland

10 rondwandelingen langs militair erfgoed


Het Zuid-Hollandse kustlandschap staat bekend om haar aantrekkelijke natuur en diversiteit. Wat niet veel mensen zullen weten, is dat er ook veel cultuurhistorische overblijfselen zijn te vinden waaronder de bouwwerken van de Atlantikwall. Dit is een van de grootste verdedigingslinies uit de westerse geschiedenis. De Duitsers bouwden deze tijdens de Tweede Wereldoorlog om een invasie van geallieerden aan de westzijde van hun 'Derde Rijk' te voorkomen.

Meer dan 75 jaar geleden werd begonnen met de aanleg van duizenden bunkers, veldversterkingen en versperringen. Tegenwoordig zijn er nog steeds bunkers te zien. Vaak liggen ze verscholen tussen bebouwing, in het bos of zijn ze half onder het zand geraakt. Ook zijn resten van loopgraven en tankmuren zichtbaar.

Deze resten onder en boven de grond worden tegenwoordig als historisch erfgoed beschouwd. Sommige bouwwerken van de Atlantikwall vallen onder monumentenzorg.

In verschillende bunkers zijn musea gevestigd of er worden rondleidingen gegeven. Er zijn plekken waar je ook ondergrondse gangenstelsels kunt bezoeken, die bunkers met elkaar verbinden.

De routes in deze gids voeren je langs voormalige stellingen van de Atlantikwall in natuurgebieden en meer bebouwde omgevingen. De combinatie zorgt voor tien afwisselende wandelingen langs de kust van Zuid-Holland.


Het boek wandelen langs de atlantikwall in zuid-holland van Arthur van Beveren, Jeroen Rijpsma, Nick Warmerdam is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 14,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Arthur van Beveren, Jeroen Rijpsma, Nick Warmerdam boeken - Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland
ISBN 9789078641582
PAGINA’S 144
VERSCHENEN 07-05-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Gegarandeerd Onregelmatig
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
14,95
Bestel