André Platteel - Our World

Jongeren zouden niet solidair zijn, niet milieubewust, niet politiek betrokken, niet geduldig en ook nog eens ongezond. Ze zouden narcistisch zijn en denken dat de hele wereld om hen draait. Als dat allemaal al zou kloppen, dan zou dat toch zeker moeten liggen aan onze maatschappij, met al haar vooroordelen, hokjesgeest, hang naar status en bezit, tegenstellingen, concurrentie, machtstrijd.

Als je opgroeit in zo'n wereld, waarin narcisme en hebberigheid lonen, oorlog en misdaad mogen, leiders louter gebrek aan visie tonen, migranten winst moeten opleveren en wereldvreemde mensen uit de politiek alleen nog elkaar vliegen afvangen, dan zou je vanzelf gaan denken dat het zo moet.

Gelukkig is de werkelijkheid anders. Jongeren hebben genoeg van al dat egoïsme. Problemen in economie en ecologie maken duidelijk dat we niet los van elkaar en de wereld staan. Door vertrouwdheid met gebruik van digitale media ontwikkelt de jonge generatie een besef van samenhang dat in de maatschappij nu nog nauwelijks wordt aangesproken. Het is een gevoeligheid voor het gezamenlijk creëren van meerwaarde. Nieuwe competenties brengen een maatschappij van verbinding voort die de cultuur flink zal opschudden. Een enorme verschuiving in macht en omgangsvormen zal het gevolg zijn.

De schrijver baseert zijn inzichten op intensieve contacten met jongeren tijdens 'Your World': een indrukwekkende verzameling projecten, workshops en evenementen in Rotterdam -eerste Europese Jongerenhoofdstad in 2009- waar onder meer geëxperimenteerd werd met nieuwe begeleidingsmethodieken gebaseerd op onderlinge samenhang.

In Our World doet Platteel daarvan verslag en beschrijft de aanstaande verandering met haar mogelijke consequenties. Vanuit de nieuw te ontwikkelen verbindingssamenleving reikt hij mogelijkheden aan om te komen tot een cultuur waarin iedereen zich gehoord en erkend voelt. Want de wereld is nooit af en wordt in onderlinge samenhang telkens opnieuw vormgegeven.

MarketingTribune

Recensie

Marketingstrateeg en jongerenwatcher André Platteel, bekend van zijn fraai uitgegeven en inhoudelijk originele boeken, presenteert een nieuw werk: OUR WORLD. Dit is de weerslag van projecten om jongeren van zeer diverse pluimage bij elkaar te brengen. De resultaten moeten volgens de initiator uitmonden in leer- en werkplekken voor jongeren in alle grote steden.

'De afgelopen 3 jaar heb ik diverse projecten ontwikkeld die erop gericht zijn jongeren met totaal verschillende achtergronden -hetero, homo, delinquent, cum laude afgestudeerd, moslim, atheïst, katholiek et cetera- bij elkaar te brengen en ze te laten zien dat jongeren die ze normaal op straat niet zouden aanspreken een bron van inspiratie kunnen zijn', licht Platteel toe, 'die projecten zijn zeer succesvol. Ik ga die projecten onder de noemer Your Lab in samenwerking met concept-ontwikkelingsbureau Contain.r landelijk uitrollen.'

Landelijke centra

De bedoeling is volgens Platteel dat er in alle grote steden een Your Lab komt: 'een leer/ werk plek voor jongeren met totaal verschillende achtergronden waar deelnemers in hun kracht gezet worden en voor elkaar empathie ontwikkelen. Jongeren doen er opdrachten voor bedrijven, reflecteren op ideeën en worden gecoacht. En waarom? Het idee dat het recht van de sterkste heerst is aan slijtage onderhevig. Om de huidige problemen hoofd te bieden moeten we beseffen dat we niet los van elkaar en de aarde staan maar met elkaar verbonden. De huidige crisis is niet economisch of ecologisch maar heeft te maken met de illusie dat we los van elkaar staan.' Hier is Your Lab een antwoord op.


Het boek our world van André Platteel is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 35,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


André Platteel boeken - Our World
ISBN 9789460830181
PAGINA’S 328
VERSCHENEN 01-05-2010
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Post Editions
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
35,00
Bestel

Andere boeken van André Platteel