Aalt Willem Heringa - Europees Nederlands Staatsrecht

Het Nederlandse staatsrecht beïnvloed door Internationaal en Europees recht


In dit boek kijken we naar het Nederlandse staatsrecht. Niet vanuit het perspectief van de puur soevereine staat, maar vanuit de internationale werkelijkheid, waarbij de Nederlandse staat onderdeel is van internationale regels en afspraken, economische wetmatigheden en financiële markten.

De Nederlandse staat dient rekening te houden met een Europese context (Europese Unie en Raad van Europa), waarin rechtspraak, executieve en wetgever multi levelregels (moeten) toepassen en ook toezichthouders twee petten op hebben, een nationale en een Europese.

Bij wetgeving spelen verdragen, verordeningen, richtlijnen en formele wetten, inclusief de rol van het nationale parlement bij EU-wetgeving en beleidsvorming. Ook wat betreft parlementaire controle kijken we naar het EU-perspectief in dat verband.

Wat betreft de rechterlijke macht komt het belang van internationale regels en normen aan de orde, evenals de daardoor veranderende rol van de rechter. Het gaat erom te laten zien hoe de (nationale) rechts-, beleids- en wetsvorming geïntegreerd zijn met de internationale/Europese. Die integratie is het centrale perspectief van dit boek, en dan met name hoe daardoor de nationale constitutionele verhoudingen zijn veranderd. Kortom: een realistische kijk op het staatsrecht!


Het boek europees nederlands staatsrecht van Aalt Willem Heringa is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Aalt Willem Heringa boeken - Europees Nederlands Staatsrecht
ISBN 9789462906044
PAGINA’S 208
VERSCHENEN 05-02-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Juridische uitgevers
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,95
Bestel

Andere boeken van Aalt Willem Heringa